Здраве и красота

Лунна диета за май

Елиминира токсините от тялото

02.05.2023г. / 17 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Великденските празници поставят началото на пролетния сезон. Тъй като те отминаха, е време да помислим за пролетен детокс на тялото. Въпреки че по традиция през май отбелязваме и друг голям празник – Гергьовден, не бива да забравяме за лунната диета, тъй като тя е подходящ разтоварващ режим.

През май първата фаза на Луната, а следователно и първата такава от лунната диета, е на 5 май, когато е пълнолуние в знака на Скорпион. Характерното за тази диета е, че тя следва определени фази на Луната. Когато настъпи съответната фаза, в рамките на 24 часа се консумират само течности – вода, чай, фрешове. Не се разрешават мед, подсладители, млечни храни и други.

Храни и напитки, които да ограничите, ако сте на антибиотик

Чайовете биха могли да са зелен, билкови като ехинацея, коприва, шипка, лайка, мента, мащерка и други ваши любими. Фрешовете може да са както плодови, така и зеленчукови. След като фазата на Луната отмине, захранването с други храни трябва да е постепенно. Така се намалява рискът от храносмилателни проблеми. Подходящи храни са кисело мляко, малка зеленчукова салата, отново фрешове, чай, вода, варен картоф, домашен бистър бульон.

Комбинацията куркума и мед за повече здраве

Хубавото на лунната диета е, че тя ни помага да елиминираме част от излишното водно тегло. Важно е да сме добре хидратирани, тъй като с излишните течности, ние чистим организма си от токсини. При някои хора това може да се усети като главоболие. Но главоболие може да настъпи и ако не сме добре хидратирани. Ако сте бременна или кърмите, лунната диета не се препоръчва за вас. Ако страдате от заболявания или някакво състояние, първо се допитайте до лекар и ако е безопасно за вас, тогава спазвайте диетата.

11 храни и напитки, помагащи в контрола на кръвната захар

Някои хора споделят, че по време на лунната диета изпитват освен силен глад, понякога и замайване. В тези случай може да консумирате по-захарни плодове, малка зеленчукова салата, но без да я овкусявате.

Лунната диета може да ни помогне да поставим началото на едно по-балансирано и здравословно хранене. Да се опитаме между нейните фази да консумираме по-рядко колбаси, пакетирани храни, тестени закуски, солени храни.

Ето и фазите на Луната за месец май:

  • 5.05.2023 г. – 20:47 часа – пълнолуние;
  • 12.05.2023 г. – 17:22 часа – последна четвърт;
  • 19.05.2023 г. – 18:56 часа – новолуние;
  • 27.05.2023 г. – 18:49 часа – първа четвърт.
Коментирай