Здраве и красота

Лунна диета за август

Време е за летен детокс

01.08.2023г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В най-летния месец отново поглеждаме към календара, за да видим кои са фазите за лунната диета. Лятото е един от добрите периоди за детоксикиране на тялото, за намаляване на излишните килограми, поставяне на началото на едно по-здравословно хранене.

Въпреки това, лятната ни почивка, желанието ни да разхладим със свежи коктейли и сладолед, могат да окажат влияние върху теглото и общото ни здравословно състояние. Напълняване, задържане на излишни течности в организма, усещане за тежест и дискомфорт.

10 причини да хапвате по-често пъпеш през лятото

Ето защо ни е нужна лунната диета.

Това, което знаем за нея е, че в рамките на 24 часа от настъпването на съответната фаза на Луната се консумират само вода, плодови и зеленчукови фрешове, билков чай. През летния период чаят може да се приготвя като студена напитка.

Важно е да не забравяме, че по време на лунната диета не се консумират алкохол, млечни и други храни, мед, захар, подсладители и т. н. Все пак, ако докато следвате съответната фаза и усещате загуба на енергия, световъртеж, може да добавите към менюто си по-захарни плодове като диня, пъпеш, праскови, кайсии, зеленчукова салата, овкусена само с лимон, без зехтин и подправки.

Натурален еликсир за понижаване на пикочната киселина

След като отминат 24 часа от началото на фазата на Луната, продължавайте да консумирате течни храни, като фрешове, таратор, домашен бульон. Постепенно добавете към менюто си риба, морски дарове, леки меса, свежи салати. Ако искате да задържите постигнатите резултати и да продължавате да елиминирате излишно тегло, намалете консумацията на солени и захарни храни, тестени изделия.

Сезонът на нектарините – ползи за здравето от чудния плод

Чудесно е, ако имате възможност към вашите фрешове по време на лунната диета или между фазите ѝ да добавяте корен от куркума и джинджифил. Това са суперхрани, които са богати на антиоксиданти. Лунната диета не се препоръчва при бременност, кърмене, здравословни проблеми, които не позволяват такъв тип режим на хранене.

Ето и фазите на Луната за месец август:

  • 1.08.2023 г. – 21:26 часа – пълнолуние;
  • 8.08.2023 г. – 13:56 часа – последна четвърт;
  • 16.08.2023 г. – 12:49 часа – новолуние;
  • 24.08.2023 г. – 12:21 часа – първа четвърт;
  • 31.08.2023 г. – 04:35 часа – пълнолуние.

 

Коментирай