Здраве и красота

Лунна диета за септември

Време е за детокс

01.09.2023г. / 11 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В първия есенен месец поглеждаме отново към календара, за да си отбележим дните за лунната диета. Въпреки че лятото е сезон, в който по-малко ни се хапва и залагаме повече на консумацията на свежи храни, риба и морски дарове, интензивната почивка, по-малкото физическа активност и консумацията на алкохолни напитки и разхлаждащ сладолед, оказват влияние върху състоянието на организма ни. Казано накратко – време е за детокс!

Време е да подготвим тялото си за настъпващата есен, а прочистващият режим като лунната диета е един от най-добрите начини да го направим, освен ако нямаме забрана от лекар, не сме бременни и не кърмим. Още на 7.09 можем да поставим началото на детоксикацията на тялото. За лунната диета знаем, че е необходимо да следваме определени лунни фази.

6 грешки, които допускате по време на фастинг

Всяка фаза продължава в рамките на 24 часа, в които се консумират само вода, неподсладени чайове, пресни сокове от плодове, зеленчуци. Млечни храни, мед, алкохол и други храни и напитки не са разрешени. 

И все пак, някои хора имат голямо желание да прочистят тялото си, но понякога се затрудняват само от консумацията на течности. В такива ситуации, за да не им прилошее, може да добавят към напитките си и малко количество по-захарни плодове, като круши, диня (ако все още има на пазара), сливи, нектарини и т.н. Следването на лунната диета ни помага да се разделим с част от натрупаното водно тегло. 

Плодове с особено полезно действие при бременност

Какво следва, след като отминат 24 часа на съответната фаза на Луната?

Много е важно да не се нахвърляте към консумирането на любимите ви калорични храни, за да не предизвикате стомашни неразположения. Най-добре е в рамките на няколко дни да се захраните с домашни бульони, кисело мляко, фрешове, варен картоф. Така постепенно може да включите в менюто си риба, по-леки меса.

Лунната диета може да бъде наш стимул за това да направим някои здравословни промени в менюто си, които да ни помогнат да продължаваме да сваляме излишни килограми, да ни поддържат енергични. Тя може да е добра причина да намалим консумацията на колбаси, сирена, кашкавали, пакетирани и тестени изделия, захар, сладкиши, алкохол и газирани напитки, сокове в кутия и други. Така, хранейки се по-здравословно между фазите на лунната диета, бързо ще усетим положителната промяна. 

Запишете си и фазите на Луната за лунната диета за септември:

  • 7.09.2023г - 01:32 часа - последна четвърт;
  • 15.09.2023г - 04:05 часа - новолуние;
  • 22.09.2023г - 22:39 часа - първа четвърт;
  • 29.09.2023г - 12:21 часа - пълнолуние. 
Коментирай